A fagylalt hűthet, de akár fűthet is

Hír dátuma: 
2016, július 25
Kép: 

A világ harmadik legnagyobb fagylaltgyártója, az R&R Ice Cream elkezdte a fagylaltgyártás melléktermékeit tovább hasznosítható biogázzá alakítani az Egyesült Királyságban, együttműködve az Iona Capital alapkezelő céggel és a Veolia erőforrás-gazdálkodási vállalattal.

A melléktermék, melyet cukrok, zsírok és fehérjék építenek fel a gyártási folyamat után keletkezik, a gyártósor tisztítása során. Később ez alakítható át biogázzá, pontosabban biometánná, majd ilyen formában jut el az angliai Országos Hálózathoz, hogy fűtse az angol háztartásokat.

 

Találkozás a kormányzati célokkal

 

power_of_flavoursA Veolia szerint a csokoládé fagylaltból 10%-kal több energia nyerhető ki, mint a vanília fagyiból és ez 20%-kal több mint amennyi az eperfagyiban van. Estelle Branchlianoff, a Veolia angliai és írországi senior vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy ez a projekt jó példája annak, hogy hogyan alakítható át az ételhulladék zöld energiává.

„Ez egy olyan innováció, mint amilyenre szükség van ahhoz, hogy a kormány 2020-ra kitűzött céljait elérje Anglia, továbbá olyan út, amelyet tovább akarunk építeni.”- mondta Branchlianoff.

Mike Dunn, az Iona Capital igazgatója szerint a zöld-infrastruktúra élvezheti a kormány támogatását, illetve egy olyan terület, amely egyre több befektető érdeklődését kelti fel.

 

Trágya a melléktermékből

A fagylaltgyártást követő biogáz-előállítás után is még egy tápanyagokban dús melléktermékhez jutunk, ami tovább hasznosítható trágyaként a farmokon, hogy növelje a terméshozamot.

 

Az ételhulladék lebontásának alapja az anaerob erjesztés, a projekthez használt erjesztő-berendezés mára teljes kihasználtsággal működik és nagyban hozzájárul Anglia azon vállalásának, hogy a felhasznált energia 20%-át 2020-ig bezárólag zöld-energiával biztosítja.

Áprilisban az R&R és a Nestlé bejelentette közös vállalkozásukat, a Froneri-t, ami magában foglalja az R&R fagylaltkészítményeit és a Nestlé fagyasztott élelmiszereit.

 

Tse Grace

 

Tab