A kakaó és csokoládé helye a napi étrendben

  A kakaó és csokoládé helye a napi étrendben  

 

A kakaópor és a csokoládé beiktatása az étrendbe növeli az antioxidáns hatóanyagok bevitelét. Fontos elővigyázatosság, hogy ezeket az élvezeti cikkeket okosan és értelmesen kell alkalmazni, semmiképpen nem lehet egyetérteni a csokoládé mértéktelen fogyasztásával. A táplálkozásnál az ördög a mennyiségekben rejlik, a túlságosan sok ugyanolyan hátrányos, mint a túlságosan kevés.

Arányos mennyiségben a kakaópor, a kakaó felhasználásával készült termékek, a csokoládé örömet szerző és egyben az egészséget előmozdító táplálék, fogyasztása nem fenyeget az elhízás veszélyével, táplálkozás-élettani szempontból nem aggályos, sőt – a helyes táplálkozást megvalósító sokszínű élelmiszerválaszték kavalkádjába illesztve – előnyökkel is kecsegtet. A csokoládé könnyen és gyorsan felszívódó értékes tápanyagokat, számottevő energiát tartalmaz. Az étrend változatossága, más antioxidáns források (gyümölcs, zöldség stb.), továbbá a kiegyensúlyozott, egészséget szolgáló étrend összeállításához szükséges sokféle élelmiszer arányos felhasználása azonban változatlanul elsődleges szempont.

A különböző csokoládék 100 g-jának energiatartalma – összetételüktől függően – 2400–2600 kJ (570–620 kcal) között mozog, energiasűrűsége (a tömegegységre jutó energia mennyisége) meglehetősen nagy. Ezért a felhasznált energia azonnali pótlására, a fizikai teljesítőképesség aktuális erősítésére előnyösen alkalmazható, számításba véve kedvező emészthetőségét és tápanyagainak gyors felszívódását.

Táplálkozástudományi szempontból a több kakaómassza és kakaóvaj, az értékes fehérje, ásványi anyagok, valamint természetesen a cukrok, illetve keményítő adják meg a táplálkozás-élettani értékelés alapját a kakaóval készült termékeknél. Ehhez járulnak az ízanyagok, a szerves savak, a theobromin, a koffein és további olyan vegyületek, amelyek biológiai jelentőségét a közelmúltban ismerték fel, és amelyek kutatása ezekben a termékekben hónapról hónapra új eredményeket hoz.

Miért csokoládé?


  • Testhőmérsékleten olvad
  • Zsírban oldódó vitaminokat tartalmaz (A, D)
  • Ásványi anyagokat tartalmaz (pl. réz)
  • Antioxidánsokat tartalmaz
  • Mérsékelten élénkítő hatásúMi a különbség a csokoládé és a kakaós bevonó között?

Csokoládé Kakaós bevonó / kakaós tejbevonó
Olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14 % a zsírmentes kakaó szárazanyag.
Kakaóporból, cukorból, növényi zsírból, szükség szerint tejkészítményekből finom aprítással készített, bevonásra (áthúzás, mártás), formázásra alkalmas massza, amely szobahőmérsékleten szilárd, a készítéshez felhasznált zsiradék olvadáspontja feletti hőmérsékleten pedig folyékony anyag.

Összetevők:
 • cukor
 • tejpor
 • kakaómassza (kb. 50% kakaóvaj, 50% zsírmentes szárazanyag)
 • kakaóvaj
 • (kakaópor)
Összetevők:
  • cukor
  • tejpor
  • kakaópor
  • speciális növényi zsír

Kakaóvaj: A kakaóbabból vagy a kakaóbab részeiből nyert zsíranyag. Fontos tulajdonsága, hogy 30°C-on kemény, míg 36,5°C-on (testhőmérsékleten) teljesen megolvad.

Kakaó, kakaópor: Tisztított, hántolt és pörkölt kakaóbabból nyert por alakú termék, amely legalább 10% kakaóvajat (szárazanyagra számítva) kell, hogy tartalmazzon.

A kakaó tápértékének megismerése: A tudományos eredmények tették lehetővé a kakaóbab alkotóelemeinek elemzését. Az átlagos értékeket a következő táblázat mutatja be.

A nyers kakaóbab hozzávetőleges összetétele:


Összetevő

Mennyisége, %

Kakaóvaj
Fehérje
Cellulóz
Keményítő
Csíra
Természetes színezék
Víz
Ásványi anyag
Theobromin
Cukrok
Koffein

44-46
11-14
9
7-11
2
4
8
2,6
1,2-1,5
1
0,2


 

 

 

Tab