A természetes és mesterséges színezékek között félúton

Hír dátuma: 
2016, július 5
Kép: 

Az új generációs ételszínezékek jelenthetik a jövőben a köztes megoldást a színező hatású élelmiszerek és a mesterséges színezőanyagok között. A Merck, a világ legrégebbi gyógyszeripari és vegyipari vállalata nem rég mutatta be új színezékét, amelynek alapját szilícium-dioxid és vas-oxid adja.

Az új generációs vörös színezék a nem-mesterséges kategóriába sorolható, hiszen ásványi anyagokból kinyerhető természetes vegyületekből épül fel. A fogyasztók egyre inkább a természetes színezékeket preferálják, ha választásra kényszerülnek. A szakértők mégis tartanak az új színezőanyag fogadtatásáról, mert annak ellenére, hogy természetes vegyületekből áll, a köztudatban az számít természetesnek, ami valamilyen élelmiszerből került kivonásra, mint például a cékla vagy a karotin.

 

A fogyasztói igényekkel szemben áll a természetes színezékek ipari felhasználhatóságának nehézsége, ami elsősorban abból adódik, hogy kevésbé stabilak vegyületeik, érzékenyebbek a fényre, illetve hőstabilitásuk igy gyengébb, mint a mesterséges színezékeknek.

A vállalat azt állítja, hogy a termék igen stabil. Egy szóvivő azt nyilatkozta, hogy minimum 5 évig eltartható színváltozás nélkül, továbbá hőstabilitásának köszönhetően egészen 600°C-ig változatlan marad.

Ez az első élelmiszeriparban is engedélyezett szilícium-dioxid alapú színezék, amely ráadásul vegán és kóser is.

 

A várható fogyasztói fogadtatás

Osborn és Laura Jones, a Mintel nemzetközi élelmiszertudományi elemzői mindketten úgy vélik, hogy a fogyasztók nem fogják természetes színezékként fogadni annak ellenére, hogy az új színezék felhasználásával készült termékeken feltüntethető, hogy „nem tartalmaz mesterséges színezéket”.

„A vas-oxid egy természetes vörös színanyag, a nehézség a fogyasztók meggyőzésében rejlik.”- mondta Osborn.

A legnagyobb kihívás a termékkel kapcsolatban egyértelműen a fogyasztók megnyerése. A termék az élelmiszerek jelölőcímkéjén szilícium-dioxid alapú vas-oxidként feltüntetve nem kelti az emberekben természetes adalékanyag hatását. A Candurin NXT nevet kapott vegyületet a fogyasztók könnyen E-számként kezelhetik az összetevők hangzása miatt annak ellenére, hogy természetes színezőanyagról beszélünk. A tudatos vásárlók pedig egyre inkább kerülik az E-számokat tartalmazó élelmiszereket, tudomásul sem véve, hogy az E-számok között is vannak teljes mértékben természetes összetevők.

A Merck szóvivője azt mondta, hogy a piaci visszajelzések egyelőre nagyon pozitívak és, hogy már több csokoládé- és süteménydíszítő vállalat is érdeklődik a termék iránt.

 

A piac változása

Amennyiben a Candurin NXT sikeresen alkalmazható lesz különböző termékekben a mesterséges színezékek helyettesítésére, várhatóan még több vállalat fog érdeklődni a következő generációk után. Egyre több vállalat igyekszik természetes adalékanyagokra váltani, hogy ki tudja elégíteni változó fogyasztói igényeket. A termék célcsoportjába azok a vállalatok tartoznak, amelyek még nem tudtak áttérni a természetes színezékekre. Számukra ez egy megfizethető lehetőség arra, hogy termékeik természetesebbek legyenek.

 

Tse Grace

 

Tab